Μια κοινότητα νέων
ανθρώπων που επιζητούν
την αλλαγή αναπτύσσοντας
μία ρητορική ελπίδας
για την κοινωνία.

Καλλιτεχνικά εργαλεία
που καλλιεργούν τη
συναισθηματική συμβίωση
ανάμεσα στον άνθρωπο
και τη φύση.

Ένα ασφαλές μέρος για την
έκφραση των συναισθημάτων
που σχετίζονται με τη Γη.

Μια κοινότητα νέων
ανθρώπων που επιζητούν
την αλλαγή αναπτύσσοντας
μία ρητορική ελπίδας
για την κοινωνία.

Καλλιτεχνικά εργαλεία
που καλλιεργούν τη
συναισθηματική
συμβίωση ανάμεσα στον άνθρωπο
και τη φύση.

Ένα ασφαλές μέρος για την
έκφραση των συναισθημάτων
που σχετίζονται με τη Γη.

αντιστεκόμαστε στην ανθρωπόκαινο,
είμαστε οι αφηγητές της συμβιώκαινου!
είμαστε η gen (s) !

ΑΝΤΙΣΤΕΚΌΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΌΚΑΙΝΟ,
ΕΊΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΦΗΓΗΤΈΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΏΚΑΙΝΟΥ!
ΕΊΜΑΣΤΕ Η GEN (S) !

Οι άνθρωποι είναι η φύση: Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό με τον υπόλοιπο έμβιο κόσμο. Μπορούμε, λοιπόν, να φανταστούμε μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι έχουν μια καλύτερη συντροφική σχέση με τη φύση; Φυσικά! Δεν μας αποθαρρύνει καθόλου η επικρατούσα περιβαλλοντική αφήγηση, η οποία επικεντρώνεται στα προβλήματα και όχι στην εύρεση λύσεων.

Στη λεγόμενη Ανθρωπόκαινο (θεωρητικά «η Εποχή του Ανθρώπου», που στην πραγματικότητα όμως, είναι η εποχή των πλούσιων, λευκών, cis ανδρών σε θέσεις εξουσίας), μας μαθαίνουν να μην ονειρευόμαστε και να μην ελπίζουμε σε αυτό που πολλοί ονομάζουν ουτοπία ή απλή φαντασία – εμείς όμως, αντιστεκόμαστε.

Επειδή εμείς, οι νεότερες γενιές, αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Πιστεύουμε ότι με το να παραμένουμε στην Ανθρωπόκαινο, επιλέγουμε και αποδεχόμαστε την ιστορία αποτυχίας που λέγεται καθημερινά παντού. Όσο παραμένουμε σε αυτήν, είναι σαν να επιλέγουμε να ακολουθήσουμε το όραμα που εδώ και χρόνια μολύνει τη σκέψη και τα συναισθήματά μας και περιπλέκει τον τρόπο με τον οποίο συσχετιζόμαστε με τη Γη.

Πρέπει να πούμε μια θετική ιστορία, να αναζητήσουμε άλλους τρόπους να είμαστε άνθρωποι και να φανταστούμε ένα μονοπάτι, στο οποίο μπορούμε να βαδίσουμε για ένα πιο χαρούμενο μέλλον στη Γη.

ΈΝΑ ΌΡΑΜΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΌΤΑΝ ΕΜΠΝΈΕΙ ΚΑΙ ΆΛΛΑ
ΆΤΟΜΑ ΝΑ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΆΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ

Μπορούμε να επιλέξουμε να είμαστε η γενιά που θα γκρεμίσει το τείχος ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Πρέπει να ανατρέψουμε την Ανθρωπόκαινο. Όσο περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ζουν στη Συμβιώκαινο, τόσο γίνεται το όραμα πραγματικότητα. Η Gen (S) είναι ακόμα νέα, αλλά μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ελάτε να ονειρευτούμε μαζί τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε, και να τον ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ

Η ΟΜΆΔΑ ΤΗΣ GEN (S)

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η GEN (S);

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΒΙΏΚΑΙΝΟΣ;

Στο βιομηχανοποιημένο κόσμο που ζούμε, υπάρχει ζωτική ανάγκη για μια νέα γενιά ανθρώπων που αγωνίζονται για την επανένταξη του ανθρώπινου πολιτισμού στην υπόλοιπη φυσική ζωή. Αυτή είναι η αποστολή της γενιάς Συμβιώκαινος (Generation Symbiocene). Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη Συμβιώκαινο; Αναπτύσσοντας μια δυνατή συναισθηματική σχέση με τη Γη, σαν μια σχέση αγάπης, και ενεργώντας ανάλογα.

Οι άνθρωποι που ζουν στη Συμβιώκαινο επιλέγουν να μην αφήνουν κανένα ίχνος της δραστηριότητάς τους στον πλανήτη και ό,τι κάνουν αφομοιώνεται στα συστήματα της Γης. Αναπτύσσουν συμβιωτική νοημοσύνη, που σημαίνει ότι παρατηρούν και αναπαράγουν στοιχεία συμβίωσης που βρίσκονται στη φύση. Με αυτόν τον τρόπο, επινοούν νέες μορφές οικοτόπων που χρησιμοποιούν συμβιωτικά υλικά, όπως τούβλα μυκηλίου. Εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με την υγεία έχοντας ως βάση φαρμακευτικά φυτά και τη συναισθηματική σχέση μεταξύ των ειδών για να θεραπεύσουν εξίσου σώμα και πνεύμα. Αντικαθιστούν το πλαστικό με υλικά που έχουν ως βάση την κυτταρίνη, βελτιώνουν τις πρακτικές μόνιμης και βιοδυναμικής καλλιέργειας, ενώ συνεχίζουν να πειραματίζονται με ιδέες που βασίζονται στη συμβιωτική σκέψη. Αντίθετα με το γιγαντισμό της Ανθρωπόκαινου, οι κοινωνίες της Συμβιώκαινου είναι οργανωμένες τοπικά και περιφερειακά. Σε αυτές τις κοινωνίες, δεν υπάρχουν περιθωριοποιημένες ομάδες και η φυσικοπολιτισμική ποικιλομορφία εξυμνείται σε όλες τις μορφές της.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ

Η ΟΜΆΔΑ ΤΗΣ GEN (S)

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η GEN (S);

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΒΙΏΚΑΙΝΟΣ;

Αυτό που μας συνδέει είναι η σχέση αγάπης που έχουμε με τη Γη και η προθυμία μας να διερευνήσουμε καλύτερους τρόπους να
συμβιώνουμε καλύτερα με τη φύση. Σιγά σιγά γινόμαστε πιο δυνατοί.

Ελπίζουμε να αποτελέσουμε το έναυσμα για ένα παγκόσμιο κίνημα, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να επαναφέρουν τους συμβιωτικούς δεσμούς με τη Γη, οι οποίοι είχαν σχεδόν χαθεί κατά την Ανθρωπόκαινο εποχή. Η επαναφορά αυτήν θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μέσω της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της αρχιτεκτονικής, της οικονομίας, της γεωργίας, της πολιτικής και πολλών άλλων κλάδων. Επιλέξαμε να αρχίσουμε με το να επιδιορθώσουμε τη συναισθηματική σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης μέσω της τέχνης και του πολιτισμού. Η Gen (S) πειραματίζεται με διάφορους τρόπους για να μπορέσει να αυξήσει την οικολογική συνειδητοποίηση μέσω καλλιτεχνικών εργαλείων, με βάση τα συναισθήματά μας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία συνδέσεων και γεφυρών ανάμεσα στον άνθρωπο και το πέραν-του-ανθρώπου (other-than-human).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ

GΗ ΟΜΆΔΑ ΤΗΣ GEN (S)

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η GEN (S);

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΒΙΏΚΑΙΝΟΣ;

Στην Αθήνα, η δημιουργία της Generation Symbiocene οργανώθηκε από τέσσερις νέους υποστηρικτές της Συμβιώκαινου,
οι οποίοι έχουν ως στόχο να κάνουν τη Gen (S) μια αυτόνομη και αυτο-οργανούμενη συμβιωτική κοινότητα.

Ο Marc μεγάλωσε κοντά σε μια βελανιδιά που αγαπάει πολύ. Ξεκίνησε να δουλεύει στον πολιτιστικό τομέα, όταν συνειδητοποίησε ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία σε αυτόν τον πλανήτη δεν πρόκειται να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη οικολογική κατάρρευση. Πιστεύει στη δύναμη της τέχνης να δημιουργεί συναισθήματα και να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται με τη φύση. Για τον Marc, η Συμβιώκαινος είναι μία ιστορία που μπορεί να εμπνεύσει φυσικοπολιτισμούς μέριμνας και φροντίδας ώστε να αλλάξει ο κόσμος!

Η πρώτη αξιομνημόνευτη επαφή της Αλεξάνδρας με τις τέχνες ήταν ως έφηβη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ζωγραφικής στο σχολείο όπου ζητήθηκε να αποτυπώσει τη σχέση της με τη φύση. Τα σχέδια αυτά λειτούργησαν ως αφετηρία, μέσα από αυτά ένιωσε συναισθηματικά συνδεδεμένη με τις ρίζες της! Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού, αναζητώντας νέες προοπτικές αναφορικά με τον τρόπο που οι άνθρωποι συνδέονται με τον κόσμο δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας!

Η Pauline είναι μια επίδοξη μάγισσα του δάσους που ερωτεύτηκε τις αθηναϊκές ταράτσες, τις οποίες ζωγραφίζει και φωτογραφίζει από το 2015. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κύριος στόχος της είναι να τσεκάρει τα κουτάκια της ατέρμονης λίστας της, να τρέχει από το ένα μέρος στο άλλο και να απαντάει σε μέιλ : η ζωή ενός cultural manager. Στη σκιά της νύχτας, η "θυμωμένη" φεμινίστρια αναγεννιέται σαν φοίνικας από τις στάχτες πολλαπλών τσιγάρων, και μετά ο κόσμος είναι πηλός και εμείς οι γλύπτες.

H Myriam είναι μια σταγόνα στον ωκεανό που ψάχνει άλλες σταγόνες σαν και εκείνη για να φέρει ένα ισχυρό κύμα αλλαγής στη σχέση μας με τον κόσμο! Ως επαγγελματίας γραφίστρια και σχεδιάστρια κινούμενων γραφικών, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η οπτική απόδοση νέων τρόπων σκέψης.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ

Η ΟΜΆΔΑ ΤΗΣ GEN (S)

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η GEN (S);

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΒΙΏΚΑΙΝΟΣ;

TO ΈΡΓΟ“GENERATION SYMBIOCENE” ΥΛΟΠΟΙΕΊ ΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΉΡΙΞΗ ΤΟΥ START – CREATE CULTURAL CHANGE, ΈΝΑ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ROBERT BOSCH STIFTUNG ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟ GOETHE-INSTITUT THESSALONIKI ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΉ ΈΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΏΝ ΚΈΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΈΣ ΊΔΡΥΜΑ ΙΩΆΝΝΗ Σ. ΛΆΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΊΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΆΚΗ.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΒΙΏΚΑΙΝΟΣ;

Στο βιομηχανοποιημένο κόσμο που ζούμε, υπάρχει ζωτική ανάγκη για μια νέαγενιά ανθρώπων που αγωνίζονται για την επανένταξη του ανθρώπινου πολιτισμού στηνυπόλοιπη φυσική ζωή. Αυτή είναι η αποστολή της γενιάς Συμβιώκαινος (Generation
Symbiocene).

Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη Συμβιώκαινο;

Αναπτύσσοντας μια δυνατή συναισθηματική σχέση με τη Γη, σαν μια σχέση αγάπης, και ενεργώντας ανάλογα.

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η GEN (S);

Επιλέξαμε να αρχίσουμε με το να επιδιορθώσουμε τη συναισθηματική σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης μέσω της τέχνης και του πολιτισμού.

Η Gen (S) πειραματίζεται με διάφορους τρόπους για να μπορέσει να αυξήσει την οικολογική συνειδητοποίηση μέσω καλλιτεχνικών εργαλείων, με βάση τα συναισθήματά μας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία συνδέσεων και γεφυρών ανάμεσα στον άνθρωπο και το «πέραν του ανθρώπου» (other-than-human).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ

Σε διάλογο με τον φιλόσοφο Glenn A. Albrecht

Με την υποστήριξη του:

Σε συμβιωτική συνεργασία με:

Στην προσπάθειά μας να ανοίξουμε τις πόρτες προς τη Συμβιώκαινο, θεραπεύοντας τη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, πειραματιζόμαστε με διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε εργαστήρια Συμβιοτέχνης. Τα εργαστήρια αυτά είναι η πρακτική εφαρμογή της δημιουργίας τέχνης σε συμβίωση με αξιοπρεπές και δίκαιο τρόπο. Όταν καλλιεργούμε τη συναισθηματική συμβίωση με άλλους, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε όχι, αρχίζουμε να φτιάχνουμε συναλλογενές σχέσεις με το φυσικό κόσμο και παράλληλα αναπτύσσουμε μια πνευματική αλληλένδετη σχέση μαζί του. Έλα μαζί μας να διεκδικήσουμε πίσω τους χώρους πρασίνου της πόλης μας! Σε έναν κόσμο αρνητικότητας, άγχους και μοιρολατρίας, άφησε αυτήν την εμπειρία να γίνει ο δικός σου κόσμος ευημερίας, ελευθερίας, θετικής σκέψης και ελπίδας. Πάρε μια πρώτη γεύση από ένα εν δυνάμει νέο κόσμο: Από εμάς εξαρτάται να τον κάνουμε πραγματικότητα!

ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΝΑ ΉΣΟΥΝ ΠΟΥΛΊ

ΣΥΜΒΙΟΚΊΝΗΣΗ

ΣΥΜΒΙΟΦΩΝΙΚΉ

ΚΎΚΛΟΙ ΣΥΜΒΊΩΣΗΣ

ΣΥΜΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Θυμάσαι τα μέρη, τα ζώα και τα φυτά με τα οποία είχες ένα ιδιαίτερο δέσιμο στο παρελθόν; Ανθρώπους και εμπειρίες που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τη φύση και συνδέεσαι με αυτήν; Θα θέλαμε να μάθουμε για αυτά!

Θα βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο για να μπορέσεις να εκφράσεις ελεύθερα τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματά σου για το φυσικό περιβάλλον και να αρχίσεις να θυμάσαι όλα όσα ένοιωθες, όταν είχες αυτό το δέσιμο με τη φύση. Διάλεξε μία ανάμνησή σου και γράψε για αυτή!

Το εργαστήρι συμβιογραφίας είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή ενδοσκόπησης και αυτοανάλυσης, κατά την οποία δέκα άτομα με διαφορετικές εμπειρίες ζωής και διαφορετική οπτική συγκεντρώνονται για να θυμηθούν και να μοιραστούν την ιστορία της δικής τους προσωπικής σχέσης με τη φύση.

Αυτό το εργαστήρι δημιουργικής γραφής θα διεξαχθεί από τον Ηλία Αδάμ, δραματουργό και ιδρυτή του Brutal Stories.

Τα κείμενα που συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ενδέχεται να παρουσιαστούν το Μάιο, κατόπιν συμφωνίας των συμμετεχόντων, μαζί με άλλες συμβιογραφίες που έχουν συνταχθεί στα Γερμανικά από δέκα γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στο πρώτο εργαστήρι συμβιογραφίας που διοργανώθηκε στο Αμβούργο τον Οκτώβριο 2019.

συμμετοχή* / για κάθε άτομο άνω των 14 που θέλει να ανακαλύψει τη σχέση του με τη φύση! Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στη συγγραφή κειμένων. Αν είσαι κάτω των 18, κατέβασε αυτό το έντυπο εξουσιοδότησης και ζήτησε από το γονέα ή το νόμιμο κηδεμόνα σου να το συμπληρώσει και να το

υπογράψει. Διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να λάβεις μέρος στη συνάντηση.

πού** / Στο Κέντρο της Γης, το υπαίθριο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Οργάνωσης Γη, δίπλα στο πάρκο Τρίτση (είσοδος Σπύρου Μουστακλή 23).

πώς / Αν θες να περάσεις δύο ηλιόλουστα απογεύματα στο πάρκο για να χαλαρώσεις και να γράψεις, μπορείς να κάνεις δωρεάν εγγραφή στη παρακάτω διεύθυνση connect@generationsymbiocene.gr. Μόνο 10 διαθέσιμες θέσεις!

πότε / Κυριακή 8 + Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, 12:00 - 15:00.

ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΝΑ ΉΣΟΥΝ ΠΟΥΛΊ

ΣΥΜΒΙΟΚΊΝΗΣΗ

ΣΥΜΒΙΟΦΩΝΙΚΉ

ΚΎΚΛΟΙ ΣΥΜΒΊΩΣΗΣ

ΣΥΜΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Φαντάστηκες ποτέ να γίνεις εξερευνητής, να ανακαλύπτεις νέους τόπους και να αποκαλύπτεις τα μυστικά της φύσης; Αυτή είναι η ευκαιρία σου! Φόρεσε τις μπότες σου και έλα μαζί μας για ένα συμβιωτικό κυνήγι θησαυρού.

Αποστολή 1: Βρείτε όλα τα ζώα και τα φυτά που παρατίθενται στη λίστα. Αφού τα βρείτε, θα μιλήσουμε για αυτά τα είδη και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε ποια από αυτά σχετίζονται μεταξύ τους.


Αποστολή 2: Διάλεξε ένα φίλο σου και επίλεξε ένα ζευγάρι που μοιράζεται συμβιωτική σχέση και ζωγραφίστε το μαζί πάνω σε κύκλους από ύφασμα.

Το έπαθλο: Χαρούμενες στιγμές στη φύση και καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα οικοσυστήματα!

Αυτό το εργαστήρι στοχεύει στην προώθηση της συναισθηματικής σύνδεσης μεταξύ των παιδιών και του φυσικού κόσμου, μέσω της παρατήρησης, της κατανόησης και της βιωματικής εμπειρίας της έννοιας της συμβίωσης. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί από την Αγγελίνα Κανελλοπούλου, μια έμπειρη ειδικό στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ιδρύτρια του The Bee Camp.

συμμετοχή* / για παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών. Απαιτείται η υπογραφή αυτού του εντύπου εξουσιοδότησης από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες. Θα πρέπει τα παιδιά να έχουν μαζί τους το εν λόγω υπογεγραμμένο έγγραφο την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου.

πού** / Στο Κέντρο της Γης, το υπαίθριο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Οργάνωσης Γη, δίπλα στο πάρκο Τρίτση (είσοδος Σπύρου Μουστακλή 23).


πότε / Κυριακή 31 Μαΐου 2020, 10:00-12:00.

πώς / Υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις. Κάνε εγγραφή στη διεύθυνση connect@generationsymbiocene.gr συμπληρώνοντας το πλήρες ονοματεπώνυμο και την ηλικία των συμμετεχόντων.

ΣΥΜΒΙΟΚΊΝΗΣΗ

ΣΥΜΒΙΟΦΩΝΙΚΉ

ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΝΑ ΉΣΟΥΝ ΠΟΥΛΊ

ΚΎΚΛΟΙ ΣΥΜΒΊΩΣΗΣ

ΣΥΜΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, τι πουλί θα ήσουν; Αν όχι, η στιγμή αυτή έφτασε. Φόρα τα συναισθηματικά φτερά σου και έλα να πετάξεις μαζί μας για να συναντήσεις τους φτερωτούς μας φίλους!

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον στο πάρκο, ένα κομβικό σημείο στάσης και ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά στην Αττική χερσόνησο! Θα μάθεις τα ονόματά τους και θα ακούσεις τις ιστορίες τους. Θα ανακαλύψεις τις συνήθειες τους και τι προσωπικότητες έχουν.

Οι ιστορίες των πουλιών αποτελούν και αυτές οι ιστορίες των οικοσυστημάτων τους, οπότε ετοιμάσου, εκτός από την παρατήρηση πουλιών, να παρατηρήσεις τα δέντρα και τα φυτά που περιβάλλουν αυτά τα πουλιά! Είσαι έτοιμος/-η να βρεις τι πουλί θα ήσουν;

Η ταύτιση με τα μη ανθρώπινα όντα είναι μια καλή άσκηση συμβιωτικής σκέψης, καθώς θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια πιο στενή και τρυφερή σχέση με τη φύση. Θα σε βοηθήσει, επίσης, να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα!

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τον Στέλιο Πελασγό και την Ευσταθία Σιδέρη, μέλη της εκπαιδευτικής ομάδας περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

συμμετοχή* / για παιδιά και ενήλικες που θέλουν να μάθουν τι πουλί θα ήταν! Αν είσαι κάτω των 18, κατέβασε αυτό το έντυπο εξουσιοδότησης και ζήτησε από το γονέα ή το νόμιμο κηδεμόνα σου να το συμπληρώσει και να το υπογράψει. Διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να λάβεις μέρος στη συνάντηση.

πού**/ Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης (είσοδος Γ, Σπύρου Μουστακλή 23)


πότε / Κυριακή 14 Ιουνίου, 2020 16:00- 19:00.

πώς / Πηγαίνοντας για έναν περίπατο στο πάρκο μια ηλιόλουστη μέρα και ακούγοντας το κελάηδημα των πουλιών, κάνοντας εγγραφή μέσω email στο connect@generationsymbiocene.gr με το όνομα και την ηλικία των συμμετεχόντων. Γλώσσα: ελληνικά.

ΣΥΜΒΙΟΚΊΝΗΣΗ

ΣΥΜΒΙΟΦΩΝΙΚΉ

ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΝΑ ΉΣΟΥΝ ΠΟΥΛΊ

ΚΎΚΛΟΙ ΣΥΜΒΊΩΣΗΣ

ΣΥΜΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Ξεκίνησε μαζί μας το πειραματικό ταξίδι στη συμβιοφωνική και γίνε ένα με τη φύση!

Είναι ευρέως γνωστό ότι η μουσική αναζωογονεί σώμα και πνεύμα, απαλλάσσει από το άγχος και προσφέρει ευεξία. Πιστεύουμε, επίσης, ότι μπορεί να εμπνεύσει συμβιωτικά και θετικά συναισθήματα προς τη Γη!

Τι θα συμβεί αν συνδυάσουμε τον ήχο από κρουστά μουσικά όργανα με τη μουσική των δέντρων και του ανέμου; Ή τον ήχο του σώματος και της φωνής μας με το κελάηδημα των πουλιών; Θα ήθελες να δοκιμάσεις μαζί μας; Έλα μαζί μας και κάνε το σώμα σου να κινηθεί ρυθμικά στους ήχους της φύσης με τη βοήθεια παραδοσιακών οργάνων. Δεν χρειάζεται να είσαι μουσικός. Θα σε καθοδηγήσουμε εμείς, έτσι ώστε να μπορέσεις να παίξεις αρμονικά και να συνδεθείς συναισθηματικά με τους άλλους αλλά και με το χώρο.

Θα ηχογαρφήσουμε αυτήν τη σύνδεση ανάμεσα στον άνθρωπο και το πέραν-του-ανθρώπου και θα δημιουργήσουμε μια συμβιοφωνική τράπεζα ήχου. Ο καρπός αυτής της εμπειρίας θα ανήκει σε όλους μας: Δημιούργησε τη δική σου ηχητική εγγραφή ή απλώς κράτησε τα αρχεία από το εργαστήρι ως αναμνηστικό.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από τη SELI KANOU, West African Dance & Music School & Company .

συμμετοχή* / για κάθε άτομο άνω των 14 που θέλει να τζαμάρει μαζί με τη φύση! Αν είσαι κάτω των 18, κατέβασε αυτό το έντυπο εξουσιοδότησης και ζήτησε από το γονέα ή το νόμιμο κηδεμόνα σου να το συμπληρώσει και να το υπογράψει.

Διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να λάβεις μέρος στη συνάντηση.


πού**/ Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης (είσοδος Γ, Σπύρου Μουστακλή 23). Αν έχεις ένα μικρό μουσικό όργανο κρουστών, μπορείς φυσικά να το φέρεις μαζί σου!

πότε /Κυριακή 21 Ιουνίου, 17.00 - 20.00.


πώς / Λίγες διαθέσιμες θέσεις, κάνε εγγραφή στη παρακάτω διεύθυνση connect@generationsymbiocene.gr.

ΣΥΜΒΙΟΚΊΝΗΣΗ

ΣΥΜΒΙΟΦΩΝΙΚΉ

ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΝΑ ΉΣΟΥΝ ΠΟΥΛΊ

ΚΎΚΛΟΙ ΣΥΜΒΊΩΣΗΣ

ΣΥΜΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Η Γη δεν είναι μόνο δικό μας σπίτι, αλλά σπίτι και για εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών. Ωστόσο, μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη θέση μας σε αυτόν τον τεράστιο ιστό της ζωής. Ο άνθρωπος ως οντότητα, δεν αποτελείται μόνο από τον εαυτό του.

Υπάρχουν περισσότερα βακτηριακά κύτταρα από ότι ανθρώπινα στο σώμα σας: Ο καθένας μας είναι μια κοινότητα οργανισμών. Αποτελούμε επίσης μια βιολογική κοινότητα μαζί με όλα τα όντα με τα οποία αλληλεπιδράμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Τι θα συμβεί αν, μέσα από την κίνηση στη φύση, θα μπορούσες να εξερευνήσεις ένα διαφορετικό τρόπο να είσαι άνθρωπος; Είσαι έτοιμος/-η να βρεις τον οικολογικό σου εαυτό; Απελευθέρωσε τις αισθήσεις σου και άφησε μας να σε καθοδηγήσουμε μέσα από πειραματικές κινήσεις στη φύση. Έπειτα, ακολούθησε το ένστικτό σου και κινήσου. Συνδέσου.

Η συμβιοκίνηση είναι η τέχνη της κίνησης με τη ζωή σε αρμονία. Αυτό το εργαστήρι αφορά τη συναισθηματική σύνδεση με τις δυνάμεις της ζωής μέσα και έξω από το σώμα μας, χρησιμοποιώντας το τελευταίο ως εργαλείο αλληλεπίδρασης.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από την Άρια Μπουμπάκη, χορεύτρια και χορογράφο.

συμμετοχή* / Όποιος-α έχει περιέργεια να εξερευνήσει τον οικολογικό του-της εαυτό. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι το ηχητικό αρχείο θα είναι στα ελληνικά, επομένως είναι απαραίτητη κάποια βασική κατανόηση της γλώσσας!

πού / Σε οποιοδήποτε φυσικό χώρο της επιλογής σου, ανεξάρτητα από τη πόλη ή χώρα που ζεις!

πότε / Σάββατο 13 Ιουνίου 18:00-19:30.


πώς / Δωρεάν εγγραφή στο: connect@generationsymbiocene.gr με ονοματεπώνυμο και ηλικία, θα στείλουμε το ηχητικό αρχείο που θα χρειαστείτε για το εργαστήριο. Την ημέρα και την ώρα του εργαστηρίου οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα χορεύουν σε κάποιο άλλο μέρος μαζί με εσένα!

Στην προσπάθειά μας να ανοίξουμε τις πόρτες προς τη Συμβιώκαινο, θεραπεύοντας τη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, πειραματιζόμαστε με διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε εργαστήρια Συμβιοτέχνης. Τα εργαστήρια αυτά είναι η πρακτική εφαρμογή της δημιουργίας τέχνης σε συμβίωση με αξιοπρεπές και δίκαιο τρόπο. Όταν καλλιεργούμε τη συναισθηματική συμβίωση με άλλους, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε όχι, αρχίζουμε να φτιάχνουμε συναλλογενές σχέσεις με το φυσικό κόσμο και παράλληλα αναπτύσσουμε μια πνευματική αλληλένδετη σχέση μαζί του. Έλα μαζί μας να διεκδικήσουμε πίσω τους χώρους πρασίνου της πόλης μας! Σε έναν κόσμο αρνητικότητας, άγχους και μοιρολατρίας, άφησε αυτήν την εμπειρία να γίνει ο δικός σου κόσμος ευημερίας, ελευθερίας, θετικής σκέψης και ελπίδας. Πάρε μια πρώτη γεύση από ένα εν δυνάμει νέο κόσμο: Από εμάς εξαρτάται να τον κάνουμε πραγματικότητα!

Έλα μαζί μας να διεκδικήσουμε πίσω τους χώρους πρασίνου της πόλης μας! Σε έναν κόσμο αρνητικότητας, άγχους και μοιρολατρίας, άφησε αυτήν την εμπειρία να γίνει ο δικός σου κόσμος ευημερίας, ελευθερίας, θετικής σκέψης και ελπίδας.

ΣΥΜΒΙΟΓΡΑΦΊΑ

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής συμβιογραφίας είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή στιγμή, κατά την οποία δέκα άτομα συγκεντρώνονται για να θυμηθούν και να μοιραστούν την ιστορία της δική τους προσωπικής σχέσης με τη φύση. Διεξαγωγή: Ηλίας Αδάμ, δραματουργός και ιδρυτής του Brutal Stories
ΠΟΥ / Στο Κέντρο της Γης
ΠΟΤΕ / Κυριακή 8 + Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, 12:00 – 15:00.

ΚΎΚΛΟΙ ΣΥΜΒΊΩΣΗΣ

Ένα κυνήγι θησαυρού και εργαστήριο ζωγραφικής που στοχεύει στην προώθηση της συναισθηματικής σύνδεσης μεταξύ των παιδιών και του φυσικού κόσμου, μέσω της κατανόησης της έννοιας της συμβίωσης.

Διεξαγωγή: Αγγελίνα Κανελλοπούλου, ιδρύτρια του The Bee Camp.

ΠΟΥ / Στο Κέντρο της Γης
ΠΟΤΕ / Κυριακή 31 Μαΐου 2020, 10:00-12:00.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ / για παιδιά μεταξύ 9 και 12 ετών

ΦΑΝΤΆΣΟΥ ΝΑ ΉΣΟΥΝ ΠΟΥΛΊ

Ένας αφηγηματικός περίπατος κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες θα παρατηρήσουν πουλιά και θα ακούσουν τις ιστορίες τους. Παράλληλα, θα προσπαθήσουν να ταυτιστούν με αυτά τα μη ανθρώπινα όντα και να ανακαλύψουν τι πουλί θα μπορούσαν να είναι!

Διεξαγωγή: Στέλιος Πελασγός και την Ευσταθία Σιδέρη, μέλη της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.
ΠΟΥ / Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης
ΠΟΤΕ / Κυριακή 14 Ιουνίου, 2020 , 16:00- 19:00.

ΣΥΜΒΙΟΦΩΝΙΚΉ

Ένα εργαστήριο μουσικής που συνδυάζει τον ήχο από κρουστά μουσικά όργανα με το κελάηδημα των πουλιών, τη μουσική των δέντρων, του σώματος και της φωνής μας, δημιουργώντας μια συμβιοφωνική τράπεζα ήχου.

Διεξαγωγή: SELI KANOU, West African Dance & Music School & Company.
ΠΟΥ / Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης.
ΠΟΤΕ / Κυριακή 21 Ιουνίου, 17.00 – 20.00.
Αν έχεις ένα μικρό μουσικό όργανο κρουστών, μπορείς φυσικά να το φέρεις μαζί σου!

ΣΥΜΒΙΟΚΊΝΗΣΗ

Ένα εργαστήριο κινησιολογίας που στοχεύει στην σύνδεση μας με τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις της ζωής, χρησιμοποιώντας το σώμα μας ως εργαλείο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους, τα δέντρα, το χώμα και τον ίδιο τον περιβάλλοντα χώρο.

Διεξαγωγή: Aria Boumpaki, χορεύτρια και χορογράφος.
ΠΟΥ / Σε οποιοδήποτε φυσικό χώρο της επιλογής σου, ανεξάρτητα από τη πόλη ή χώρα που ζεις!
ΠΟΤΕ / Σάββατο 13 Ιουνίου 18:00-19:30.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Η συμμετοχή στα εργαστήρια μας δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, η Generation Symbiocene δεν ανέχεται καμία μορφή διάκρισης. Για πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα του χώρου, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε
μαζί μας.

Εγγραφή:

Υπάρχουν περιορισμένες διαθέσιμες θέσεις. Για όλα τα εργαστήρια, στείλτε μας email στο connect@generationsymbiocene.gr συμπληρώνοντας τον τίτλο του εργαστηρίου, το πλήρες ονοματεπώνυμο και την ηλικία των συμμετεχόντων.

Για παιδιά και ανήλικους, χρειάζεται ένας γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας να συμπληρώσει ένα έντυπο εξουσιοδότησης το οποίο θα σας στείλουμε κατόπιν
εγγραφής.

* όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, η generation symbiocene δεν ανέχεται καμία μορφή διάκρισης.
** αν χρειάζεστε πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα του χώρου σε άτομα με αναπηρίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Στην προσπάθειά μας να μπούμε στη Συμβιώκαινο, οργανώνουμε τακτικές συναντήσεις στην καρδιά της Αθήνας:

  • Μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την κοινωνία και τον πλανήτη και λειτουργούμε ως σύστημα υποστήριξης
  • Βοηθάμε ο ένας τον άλλον να δεχτεί και να αντιμετωπίσει τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη Γη
  • Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, ενισχύοντας τους δεσμούς μας.
  • Συζητάμε βασικές έννοιες και δημιουργούμε νέες ιστορίες για να πούμε στον κόσμο
  • Ανταλλάσουμε ιδέες και απόψεις με άλλες τοπικές πρωτοβουλίες και με δραστήρια και αφοσιωμένα άτομα

Στην προσπάθειά μας να μπούμε στη Συμβιώκαινο, οργανώνουμε τακτικές συναντήσεις στην καρδιά της Αθήνας ώστε να μοιραστούμε σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την κοινωνία και τον πλανήτη, να οργανώσουμε δράσεις μαζ και να συζητήσουμε τις βασικές έννοιες που θέλουμε να αναπτύσσουμε.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Ώστε να εξασφαλίσουμε θέση για όλους, στείλε μας ένα email με το ονοματεπώνυμο και την ηλικία σου στη διεύθυνση connect@generationsymbiocene.gr

ΠΟΥ / Συναντιόμαστε σε φυσικούς χώρους της Αθήνας, στείλτε μας ένα μήνυμα για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το που θα γίνει η επόμενη συνάντηση μας!
ΠΟΤΕ / Κάθε δύο εβδομάδες.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, η Generation Symbiocene δεν ανέχεται καμία μορφή διάκρισης. Εργαζόμαστε ενεργά για την δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς. Αν χρειάζεστε πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα του χώρου, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Αν θέλεις να μας βοηθήσεις να φέρουμε περισσότερα άτομα στη Συμβιώκαινο ή χρειάζεσαι ένα ασφαλές μέρος για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου για τη Γη, έλα στην επόμενη μας συνάντηση! Είναι μια ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για τη Gen (S). Αλλιώς, μπορείς απλά να έρθεις για να γνωρίσεις άτομα που μοιράζονται το όραμά σου για τον κόσμο.

Μην διστάσεις να φέρεις μαζί σου ένα μικρό αντικείμενο που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο κοντά στη φύση. Μπορείς, επίσης, να έχεις μαζί σου κάτι να φας ή να πιεις [Δεν επιτρέπονται αλκοολούχα ποτά] και ίσως και ένα σημειωματάριο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ / Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στις συναντήσεις της Gen (S). Αν είσαι κάτω των 18, κατέβασε αυτό το έντυπο εξουσιοδότησης και ζήτησε από το γονέα ή το νόμιμο κηδεμόνα σου να το συμπληρώσει και να το υπογράψει. Να έχεις το υπογεγραμμένο έντυπο μαζί σου κατά την άφιξη σου στο χώρο. Διαφορετικά δεν θα μπορέσεις να λάβεις μέρος στη συνάντηση.

ΠΟΥ / Συναντιόμαστε σε φυσικούς χώρους της Αθήνας, στείλτε μας ένα μήνυμα για να σας ενημερώσουμε σχετικά με το που θα γίνει η επόμενη συνάντηση μας!

ΠΟΤΕ / Κάθε δύο εβδομάδες.

ΠΩΣ / Στείλε μας ένα email με το ονοματεπώνυμο και την ηλικία σου στη παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση connect@generationsymbiocene.gr για να μας ενημερώσεις ότι θα έρθεις.

Η έμπνευσή μας προέρχεται κυρίως από τα συγγράμματα του αυστραλιανού φιλόσοφου Glenn A. Albrecht, ο οποίος επινόησε τις έννοιες «Συμβιώκαινος» και «γενιά Συμβιώκαινος». Μπορείς να επισκεφθείς το ιστολόγιο του στη διεύθυνση glennaalbrecht.com. Συστήνουμε, επίσης, την πιο πρόσφατη δουλειά του: Glenn A. Albrecht, Earth Emotions: New Words for a New World, Cornell University Press, 2019.

άλλες πηγές έμπνευσης

— Donna J. Haraway, Staying with the Trouble, Duke University Press, 2016.
— Thomas J. Demos, Against the Anthropocene, Visual Culture and Environment Today, Sternberg Press, 2017.
— Extinction Rebellion, This Is Not A Drill: An Extinction Rebellion Handbook, Penguin UK, 2019.
— Anna Tsing, The Mushroom at the End of the World, Princeton University Press, 2015.
— Felix Guattari, The three Ecologies, Continuum, 2008.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΠΟΛΛΈΣ ΠΑΡΆΞΕΝΕΣ ΛΈΞΕΙΣ,
ΟΠΌΤΕ ΠΑΡΑΘΈΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΤΗΝ ΕΞΉΓΗΣΗ ΜΕΡΙΚΏΝ
ΌΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΊΤΕ!

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΜΕ ΠΟΛΛΈΣ ΠΑΡΆΞΕΝΕΣ ΛΈΞΕΙΣ,
ΟΠΌΤΕ ΠΑΡΑΘΈΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΤΗΝ ΕΞΉΓΗΣΗ ΜΕΡΙΚΏΝ
ΌΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΊΤΕ!

“οικο-άγχος” (eco-anxiety) είναι το αίσθημα ανησυχίας, αγωνίας και άγχους που προκαλείται από ανησυχίες που σχετίζονται με την αλλαγή και την αβεβαιότητα του φυσικού κόσμου.

αφήγηση (narrative) : μια ιστορία, που περιγράφει μια σειρά αλληλένδετων γεγονότων και αποτελεί ένα συγκεκριμένο τρόπο εξήγησης και κατανόησης αυτών των γεγονότων.

φυσικοπολιτισμοί (naturecultures) είναι η έννοια που ορίζει τη φύση και τον πολιτισμό ως άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Είναι ένας τρόπος σκέψης κατά τον οποίο δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ του ανθρώπινου πολιτισμού και του φυσικού κόσμου. Δεν αποτελούν δηλαδή, δύο διαφορετικές οντότητες, αλλά μία. Εμείς είμαστε η φύση, επομένως οι πολιτισμοί μας είναι φυσικοπολιτισμοί.

πέραν-του-ανθρώποy (otherthan-human) : Η προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της ζωής πέρα από τον άνθρωπο, όπως φυτά, ζώα, μικροοργανισμούς και μύκητες.

η συμβιοτέχνη (SumbioArt) αφορά στην έναρξη εξελισσόμενων διαδικασιών επανασύνδεσης μεταξύ των ατόμων, των κοινοτήτων τους και των τόπων στους οποίους κατοικούν, καθώς και μεταξύ του ανθρώπου και του «πέραν- του-ανθρώπου». Σε αντίθεση με τη Βιοτέχνη (BioArt) της Ανθρωπόκαινου, η Συμβιοτέχνη δεν χρησιμοποιεί ζωντανούς οργανισμούς ή ζωντανές διαδικασίες για να δημιουργήσει τέχνη. Δεν υπάρχει κανένα προσωπικό κέρδος στη Συμβιοτέχνη, καμία κυριαρχία από τους ανθρώπους πάνω στις μορφές ζωής. Είναι μια εγγενώς κοινωνική και οικολογική πρακτική που καλλιεργεί δεσμούς ζωής σε ένα φυσικοπολιτισμικό πλαίσιο.

η συμβιογραφία (sumbiography), ως όρος, δημιουργήθηκε από τον Glenn Albrecht για να εξηγήσει τις συνολικές επιρροές που έχουν διαμορφώσει τις απόψεις κάποιου αναφορικά στη σχέση μεταξύ ανθρώπων, άλλων μορφών ζωής και της φύσης.

η συμβίωση, ως λέξη, προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά και αποτελείται από τις λέξεις συν- που σημαίνει «μαζί» και από τη λέξη βίωσης που σημαίνει «ζωή» ή «τρόπος ζωής». Είναι παράγωγο του ρήματος συμβιόω που σημαίνει «ζω μαζί». Επομένως, συμβίωση σημαίνει να «ζούμε μαζί». Στις φυσικές επιστήμες, ο όρος χρησιμοποιείται ήδη από τον 19ο αιώνα και προσδιορίζει τη ζωντανή, ιδιαίτερα αμοιβαία σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων όντων.

η συμβιωκαινος (Symbiocene), ως όρος, επινοήθηκε από το φιλόσοφο Glenn Albrecht, από συμβίωσις και καινός («καινούργιος»). Η κατάληξη -καινός χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των γεωλογικών εποχών της Γης. Επομένως, η Συμβιώκαινος είναι η εποχή της συντροφικότητας, του να «ζούμε μαζί», όταν η ζωή στη Γη δεν καταστρέφεται, αλλά καλλιεργείται από τους ανθρώπους.

η γενιά συμβιώκαινος (Generation Symbiocene) που ως όρος εισήχθη από τον Glenn Albrecht προκύπτει από τις τάξεις όλων των γενεών, όπως η γενιά Z (σε αυτήν ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 2000) και η γενιά Y (σε αυτήν ανήκουν όσοι έχουν γεννηθεί τις δεκαετίες 1980 και 1990). Αυτή είναι η γενιά η οποία συμμετέχει σε απεργίες για την κλιματική αλλαγή κάθε Παρασκευή, επαναστατεί για τη διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας ζωής και αλλάζει τις καθημερινές της συνήθειες για να μπορέσει να μειώσει το δικό της αποτύπωμα άνθρακα. Είναι, επίσης, η γενιά που γνωρίζει τα συναισθήματα που επιφέρει το «οικο-άγχος» (eco-anxiety) και ανησυχεί για την οικολογική κρίση και το μέλλον της ζωής στη Γη.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΊΤΕ ΣΤΟ

CONNECT@GENERATIONSYMBIOCENE.GR

ΑΚΟΛΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ   

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΊΤΕ ΣΤΟ

CONNECT@GENERATIONSYMBIOCENE.GR

ΑΚΟΛΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ   

Πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες :

AK¥N Cakiner , Edward van Unnik , Niklas Braun, Arun Sharma, Ezra Jeffrey Comeau, Ramakant Sharda, David Clode, Cameron Stow & v2osk et Unsplash / Susanne Jutzeler, suju-foto & Gerd Altmann στο Pixabay